Celebrem el «Temps de la creació»


El proper 3 d’octubre la família ecumènica s’aplega a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona amb el lema «Una casa per a tothom? Renovant l’oikos de Déu»

Cada any, de l’1 de setembre al 4 d’octubre, els cristians d’arreu del món estem cridats a aprofundir la nostra relació amb el Creador, amb tots els nostres germans i amb tota la creació, és l’anomenat «Temps de la Creació». El lema d’enguany: «Una casa per a tothom? Renovant l’oikos de Déu» ens vol fer adonar que hem oblidat que vivim a la casa de Déu, a l’oikos, que formem part de la seva llar, que som la seva família, la seva comunitat estimada.

Diversos líders espirituals, entre ells el papa Francesc, ens conviden a celebrar aquest temps recordant-nos que «el clam de la Terra i el clam dels pobres són cada cop més greus i alarmants i requereixen una acció decisiva i urgent per transformar aquesta crisi en una oportunitat».

Per aquest motiu, la Xarxa Laudato Si’, formada per diverses entitats catòliques, conjuntament amb diverses esglésies i comunitats cristianes evangèliques i ortodoxes, us animem a participar d’aquesta vetlla ecumènica que tindrà lloc el 3 d’octubre a les 18 h a la Basílica de la Sagrada Família. És un acte obert, però per participar-hi cal inscriure’s prèviament, del 13 al 19 de setembre, a través d’aquest enllaç.

L’acte també es podrà seguir en directe a través del web sagradafamilia.org i a esglesia.barcelona/en-directe.

Per mitjà d’aquesta celebració, en el marc incomparable de la Sagrada Família, en què fins i tot la pedra parla de l’oikos de Déu, la família cristiana ecumènica vol dirigir la seva pregària al Creador i alhora convidar a cada llar i a tota la societat a redefinir els sistemes polítics, socials i econòmics cap a economies de vida justes i sostenibles, que respectin els límits ecològics que garanteixen la vida de la nostra casa comuna.

El Temps de la Creació


Aquest temps, que s’inicia l’1 de setembre, Jornada Mundial de Pregària per la Creació, i acaba el 4 d’octubre, festivitat de Sant Francesc d’Assís, patró de l’ecologia, els 2,2 bilions de cristians del món estan cridats a donar gràcies a Déu i a lloar-lo pels seus dons, a reflexionar sobre el seu estil de vida, a demanar perdó per malmetre la creació i no saber compartir-la com a germans, i a participar en accions que ajudin a revertir aquesta situació.

Aquest temps de celebració-acció s’inicià l’any 1989 quan el Patriarca Ecumènic Dimitrios I, de l’Església Ortodoxa Oriental , va proclamar el dia 1 de setembre com el dia de la Jornada Mundial de Pregària per la Creació. L’any 2001 altres grans Esglésies Europees Cristianes el van seguir, i el papa Francesc també el va adoptar per a l’Església Catòlica l’any 2015, any en què va publicar l’encíclica Laudato si’ que fa una crida a tota la humanitat a la conversió ecològica integral per donar resposta al «clam de la Terra i al clam dels pobres».

A mesura que la necessitat urgent de resoldre la crisi ambiental continua creixent les esglésies cristianes han començat a celebrar el Temps de la Creació.

«Una casa per a tothom? Renovant l’oikos de Déu»


Cada any el Comitè Directiu Ecumènic del Temps de la Creació, en nom de la xarxa ecumènica, convida a tots els cristians a unir-se per pregar i actuar plegats al voltant d’un propòsit comú. Enguany amb un lema que vol subratllar que la Terra és la llar comuna de totes les criatures que l’habiten formant una comunitat terrenal, la comunitat estimada de Déu, una comunitat que s’expressa amb la paraula grega: oikos.

Oikos és l’arrel de la paraula oikoumene, o ecumènic, ecumènica (comú – comuna), la de la paraula oikologia (ecologia), la paraula que descriu les relacions entre humans, animals, plantes, organismes no sensibles i minerals, cada un dels quals juga un paper vital en el manteniment de l’equilibri d’aquesta estimada comunitat, i també la de la paraula oikonomia que designa les relacions econòmiques.

Durant segles, els éssers humans (anthropoi) hem ordenat les nostres vides i economies d’acord amb la lògica dels mercats més que amb les limitacions de la Terra. L’actual explotació de la terra, de les plantes, dels animals i dels minerals amb finalitats de lucre, ofereix com a resultat la pèrdua d’hàbitats que allotgen a milions d’espècies, inclosos els éssers humans. El Temps de la Creació està orientat a trobar les respostes i els camins per construir economies de vida verdes i sistemes polítics justos que sustentin la vida del planeta i de les persones.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Insistent i clar missatge del Papa Francesc per al Temps de la Creació 2022

Escoles Laudato si' - Acte de presentació del llibre