Guia interreligiosa de bones pràctiques en cultura climàtica

La Direcció General d’Afers Religiosos impulsa des de l’any 2014 una convocatòria d’ajuts a la recerca aplicada en l’àmbit religiós (RELIG) que ha permès donar suport a l’execució de 35 projectes.

Un d’aquests projectes, finalitzat el passat mes de febrer, porta per nom Participen les comunitats religioses presents a Catalunya en la cultura climàtica?, i ha estat liderat per la doctora Sílvia Albareda, directora del Grup de Recerca en Sostenibilitat i Educació Integral (SEI) de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC-Barcelona), amb la participació de personal investigador de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Navarra i la Universitat d’Alcalà.

El projecte parteix de la necessitat d’abordar el fenomen del canvi climàtic més enllà d’un enfocament tecnocientífic per incorporar el coneixement aportat per la visió de les religions i els seus valors i contribuir així a la construcció de la nova cultura climàtica que impulsa l’Agenda 2030 de Nacions Unides amb l’establiment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

En aquest sentit, a partir d’una metodologia qualitativa fenomenològica, el projecte ha incorporat grups de discussió i entrevistes semiestructurades en profunditat als líders o responsables de les diferents religions presents a Catalunya, així com un recull de bones pràctiques per identificar què s’està fent, per què i com, i també quines són les convergències entre les diferents religions vinculades als ODS 12 (consum sostenible), 13 (acció climàtica) i 17 (aliances pels objectius).

Tota aquesta informació s’ha recollit i sistematitzat a la Guia interreligiosa de bones pràctiques en cultura climàtica, publicació que vol contribuir a fer visible què fan totes les religions presents a Catalunya per tenir cura del planeta i en què convergeixen per a una cultura climàtica comuna. Aquesta guia s’ha pogut elaborar amb les dades facilitades per més de 80 entitats religioses o espirituals presents a Catalunya, les quals van respondre un qüestionari i van facilitar experiències i informació pràctica, que trobareu agrupades en vuit àmbits diferents: educatiu, espiritual, consum sostenible, gestió correcta de residus, mobilitat i acció climàtica, alimentació, preservació de la biodiversitat i aliances per aconseguir els ODS.

De l’àmbit vinculat a les aliances, cal destacar la bona pràctica que recull el Manifest interreligiós de cultura climàtica, impulsat pel Consell Interreligiós del Grup de Treball Estable de Religions de Catalunya (GTER).

Descarregueu-vos la Guia:


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Insistent i clar missatge del Papa Francesc per al Temps de la Creació 2022

Diumenge 29, 7. Insistir en el compromís comunitari i la participació activa en la cura de la creació - Objectius LS /Setmana LS