DONAR FRUIT. Quaresma Laudato si’ 2021 Gabrielistes


Claustre Besora
responsable de pastoral de les escoles Gabrielistes ens comparteix una proposta pastoral que treballen enguany amb els alumnes de Secundària obligatòria i postobligatòria de la institució:

Es tracta de integrar el camí quaresmal i la laudato si’ amb la idea de donar fruit (més aviat espiritual que material) a través de les reflexions proposades en el pdf adjunt. No ho he volgut plantejar com un seguit d’activitats a fer, ja que sovint confonem el fer amb el ser, i com el temps de Quaresma ens convida a la interioritat i anar a l’arrel de tot, el cor, he volgut posar el focus a la aturada i a la reflexió interior. 

Per tant, el trajecte proposat s’inicia amb un cartell que ja ens col·loca en context respecte a la contemplació de la natura: tenim una magrana que s’està obrint i deixa entreveure els fruits que té a dins. Aquesta és la imatge que ens motivarà durant les cinc setmanes següents. 

La primera pàgina després del cartell ens explica que entenem nosaltres per donar fruit a través del exemple de l’arbre i ho trasllada a l’experiència del temps de Quaresma, de la nostra vivència diària a través de la pregària, la caritat i el dejuni entesos en clau Laudato si’ 

Els 5 cartells o pàgines següents fan referència als diferents moments de la creixença d’un arbre abans de donar fruit: 

  • ABONAR el cor 
  • REGAR el que ens fa créixer 
  • PODAR el que sobra 
  • MADURAR per dins 
  • COLLIR el fruit 

Cada cartell ofereix als alumnes unes pautes per a la reflexió amb diversos apartats: 

  • Per llegir: L’evangeli de Jesús 
  • Per meditar: preguntes per respondre’s a si mateix, moments de silenci i/o meditació
  • Per pregar: pregàries que encaixen totalment amb la interiorització del que es parla. 
  • Per pensar: reflexions que relacionen la paraula de Déu amb la vivència personal 
  • Per reflexionar amb la laudato si’: Cites de la Carta encíclica del Papa, buscades expressament que ajuden a lligar el missatge que volem interioritzar. 
  • Per escoltar: cançons que ens aporten una mirada complementària o en algun cas més profunda. 

Cal un treball de sensibilització, de creure que tenim molt a veure amb la natura, més enllà de les activitats de reciclatge, de neteja de l’entorn, de la reducció del consum. No vull dir que no s’hagi de fer, s’ha de potenciar i motivar-ho al màxim, però hem de fer connexions més espirituals, ser capaços de veure l’acció de Déu en nosaltres, en el món i la nostra interrelació amb tot el que passa. Fer-nos responsables des del SER. 

Podeu accedir al material aquí.


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Insistent i clar missatge del Papa Francesc per al Temps de la Creació 2022

Diumenge 29, 7. Insistir en el compromís comunitari i la participació activa en la cura de la creació - Objectius LS /Setmana LS