Amb Laudato si’ ha nascut un nou humanisme (Carlo Petrini)

 

En aquest vídeo de Carlo Petrini ens parla de com li va impactar la Laudato si'. Tradueixo una noticia de Giada Aquilino - Ciutat del Vaticà per Vatican News.

La idea de l'ecologia integral, que veu "fortament" les connexions entre el sofriment del medi ambient i el de la humanitat, és la "gran i extraordinària reflexió que el Papa Francesc lliura al món" amb l'encíclica Laudato sí. El fundador de Slow Food, a més de creador de la xarxa internacional de Terra Madre i -amb monsenyor Domenico Pompili- de las Comunidades Laudato si’, observa com ha arribat el moment de superar el paradigma del "treure guany de tot" per començar a "pensar en els béns comuns i relacionals".

El Papa Francesc el va anomenar un "agnòstic pietós", perquè el commou "una actitud noble", la de "pietat per la naturalesa". Ell, un excomunista que, quan se li pregunta si podria considerar un dia la possibilitat d'una conversió, respon: "mai no posis límits a la providència", no oculta el fet que va ser completament conquerit per l'encíclica del Papa Laudato si’. Es tracta de Carlo Petrini, el fundador de Slow Food, l'associació internacional sense finalitat de lucre que des de 1986 s'ha compromès a restaurar el valor correcte dels aliments, respectant els qui els produeixen, en harmonia amb el medi ambient i els ecosistemes, respectant les tradicions i el coneixement dels quals, els territoris i les tradicions locals, són els guardians. Actualment opera a 150 països.

L'enfocament ecològic

Petrini explica A Vatican News la seva connexió amb l'encíclica sobre la cura de la Casa Comuna: és un document que "canvia profundament l'enfocament ecològic". "No és una encíclica verda com alguns han dit de forma reduccionista: no és una encíclica mediambiental sinó una encíclica social integral. La idea de l'ecologia integral, que veu amb força les connexions entre el sofriment del medi ambient i el sofriment de la humanitat, és -assenyala- la gran i extraordinària reflexió" que se sent confiada pel Papa a si mateix i "al món".

El compromís

Petrini és també el creador de la xarxa internacional de Terra Madre, que dona veu i visibilitat als agricultors, pescadors, criadors, processadors, petits productors. I des de fa un parell d'anys, amb Monsenyor Domenico Pompili, bisbe de Rieti, ha llançat la idea de les comunitats Laudato si' realitats locals que operen en l'esperit del document del Papa Francesc de 2015: cèl·lules de vida comunitària, actualment unes seixanta, compromeses en la difusió dels temes de l'ecologia integral a través d'activitats concretes, conferències, publicacions, en definitiva, iniciatives "des de baix" cap a una realitat més sostenible.Inici del formulari

Un valor universal

"En estudiar la Laudato em vaig adonar de com el document no només es dirigeix als catòlics, sinó a tot el món: és un document que té valor universal, pel seu contingut, enfocament, mètode de diàleg, la idea mateixa de l'ecologia integral. Personalment -assegura- va ser un moment de gran riquesa, de gran oportunitat per a la reflexió." Per a Petrini, l'encíclica del Papa Francesc sobre la cura de la casa comuna "és el document fundacional d'un nou humanisme", entès com "la necessitat que tots sentim d'abordar plenament les causes no només del desastre ambiental que estem experimentant, sinó també d'una situació social insostenible". Cal “qüestionar un cert tipus d'economia, certs valors," la idea de “treure guany de tot" i en canvi “començar a pensar en els béns comuns i relacionals". Es tracta, explica, d'"una nova sensibilitat que hem de fomentar a nivell mundial perquè altrament no podrem canviar l'estat de les coses". Canviar aquests paradigmes, continua, és una tasca difícil: necessitem un nou humanisme, una nova reflexió que sigui un signe dels temps. Laudato és precisament el començament d'un nou humanisme".Inici del formulari

La importància de les petites coses

Davant els desafiaments actuals, des de la crisi ambiental fins a l'econòmica i social, Petrini pressiona perquè es "generalitzi". El llibre Terra Futura revela una crida a "entremetre's personalment" i com a comunitat. "La necessitat que sentim és que aquest canvi no està destinat als actors polítics que tenen influència en el món de la cultura i la política, sinó que és una actitud que concerneix tots. Fins i tot les coses petites poden convertir-se en substància i capacitat, en oportunitats de transformació. "Es tracta de "fer que els humils siguin subjectes actius, també: cada persona, a partir de la seva vida quotidiana, pot convertir-se en protagonista del canvi. Aquesta és la bellesa de Laudato si’: no subestima les petites eleccions individuals. Al contrari, les promou".

Superant les barreres

La invitació del Papa Francesc és a guarir aquests llaços que hem trencat en el temps i que en  ens van unir al Creador, a altres éssers humans i a la resta de la creació. Per a Petrini, "ha arribat el moment de fomentar una unitat d'acció, un diàleg serè i seriós, una implicació mútua en aquestes qüestions entre el món catòlic i el món laic". "Des del meu punt de vista, com a agnòstic, crec fermament que -agrega- això podria representar un punt d'inflexió". Amb Laudato si’, "estem davant una intuïció que va anticipar el moviment dels joves a nivell planetari -llegeixi's Greta Thunberg- i va anticipar la responsabilitat del marc polític internacional: encara avui està allà per testimoniar com, per superar aquests desafiaments, hem de superar les barreres".

Virus injustos i canvis profunds

En les converses reportades per Petrini a Terra Futura, en plena emergència per Covid-19, el Papa destaca com la humanitat és "trepitjada per aquest virus i per tants virus que hem fet créixer". Virus "injustos" que Francesc emmarca en "una salvatge economia de mercat, una violenta injustícia social, on les persones moren com a animals i viuen, fins i tot, moltes vegades com animals": és "necessari descentralitzar", observa el Papa, per mirar "als suburbis "perquè aquí és on" es juga el futur". "Aquesta pandèmia ens posa en una situació de fortes eleccions", va fer ressò Petrini. "Qui pensi que sortirem d'aquesta situació reconstruint els paradigmes i valors que existien abans de la pandèmia, al meu entendre, s'equivoca i no aprofita l'oportunitat d'un canvi profund", a través de "opcions més respectuoses amb el medi ambient, un economia diferent, una responsabilitat individual i col·lectiva "i una nova capacitat de diàleg i escolta, entesa no com accions morals sinó com un" mètode veritable i propi".

Final del formulari

 

Comentaris

  1. La clau és la consciénciació social de la connexió entre el medi ambient i la humanitat, com ens facilita transmetre Carlo Petrini.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Insistent i clar missatge del Papa Francesc per al Temps de la Creació 2022

Diumenge 29, 7. Insistir en el compromís comunitari i la participació activa en la cura de la creació - Objectius LS /Setmana LS