De Laudato si’ a Fratelli tutti: la fraternitat indispensable per a la plenitud humana i dels pobles

Fa cinc anys el Papa Francesc va publicar l'encíclica Laudato si' (LS), en la qual s'establien amb claredat les connexions entre la crisi ambiental i la crisi social, definides com les dues cares d’una única crisi planetària que té la mateixa arrel i les mateixes causes. Per afrontar aquestes crisis Francesc cridava a un conversió ecològica integral que passava per refer i sanar la nostra relació amb la creació, amb els altres i amb Déu i, així, transformar la realitat.

Ara s’ha publicat Fratelli tutti (FT), la nova encíclica del papa Francesc sobre la fraternitat i l’amistat social aprofundint en la dimensió social de la crisi que a LS sintetitzava com “el clam dels pobres”. A FT s’explora com la proposta de l’amor, que és el nucli de la fe en Jesús i que pot ser compartida per molts, pot sanar aquestes relacions amb els altres en tots els àmbits de la vida social i a una escala universal. Aquestes relacions son una part fonamental de l’ecologia integral.

Aquesta nova encíclica és un missatge no adreçat únicament als cristians sinó que vol arribar a la humanitat sencera. M'ha semblat que calia ajudar a la seva difusió i per això aquí trobareu un breu document d’introducció i resum.

Fratelli tutti és un text llarg, però amb el to planer i el llenguatge senzill al que ens té acostumats Francesc. No cal dir que en recomanem la lectura sencera. L’editorial Claret ha publicat ja l’edició en català. En castellà es pot descarregar de la pàgina web del Vaticà: aquí.

També pot ser molt interessant fer-ne una lectura lenta, pausada, meditativa o contemplativa. Es tracta de d’agafar un número cada dia i llegir-lo de manera que penetri en el nostre cor i ens examini respecte les nostres actituds. El to de prèdica que trobem en molts moments del text pot facilitar aquesta pràctica. Serà més enriquidor si es pot compartir amb altres.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Insistent i clar missatge del Papa Francesc per al Temps de la Creació 2022

Escoles Laudato si' - Acte de presentació del llibre