"Jubileu de la Terra": per un món més just, pacífic i sostenible

 



El papa Francesc ha donat a conèixer un missatge amb ocasió de la Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació, que marca l'inici del Jubileu de la terra. En el seu comunicat ha recordat que "A la Sagrada Escriptura, el Jubileu és un temps sagrat per recordar, tornar, descansar, reparar i alegrar-se".

Vatican News, 1 setembre 20

Des de la publicació de l'encíclica Laudato si ', el 24 maig de 2015, el dia 1 de setembre els cristians celebren la Jornada mundial de pregària per la Cura de la Creació, data amb la qual comença el Temps de la Creació i que finalitza el 4 d'octubre, en memòria de sant Francesc d'Assís. A propòsit d'aquesta celebració, Francesc afirma: "En aquest període, els cristians renoven a tot el món la seva fe en Déu creador i s'uneixen de manera especial en l'oració i tasca a favor de la defensa de la casa comuna".

Aquest any el Papa ha publicat un missatge per a tots els cristians i persones de bona voluntat en el qual es fa una profunda reflexió sobre la necessitat de prendre accions decisives per tenir cura de la terra i les persones que l'habitem, particularment els més pobres i vulnerables. Per aquesta raó parla de la necessitat de la justícia restaurativa que porti a la cancel·lació del deute dels països pobres, així com prendre el model dels pobles indígenes perquè ells ens ensenyen com tenir cura del planeta i dels seus recursos.

"M'alegra que el tema triat per la família ecumènica per a la celebració del Temps de la Creació 2020 sigui "Jubileu de la Terra", precisament en l'any en què es compleix el cinquantenari del Dia de la Terra" va declarar el Papa en el seu missatge.

"A la Sagrada Escriptura, el Jubileu és un temps sagrat per recordar, tornar, descansar, reparar i alegrar-se."

Temps per recordar

Francesc desenvolupa aquesta faceta afirmant que el jubileu "És un viatge que es desenvolupa en el temps, abraçant el ritme dels set dies de la setmana, el cicle dels set anys i el gran Any Jubilar que arriba al final dels set anys sabàtics".

El Papa afirma que és un temps de gràcia per fer memòria que la vocació de la creació és "prosperar com a comunitat d'amor", per això subratlla: "Existim només a través de les relacions: amb Déu creador, amb els germans i germanes com membres d'una família comuna, i amb totes les criatures que habiten la nostra mateixa casa (...) Hem de recordar constantment que «tot està relacionat, i que l'autèntica cura de la nostra pròpia vida i de les nostres relacions amb la natura és inseparable de la fraternitat, la justícia i la fidelitat als altres »(LS, 70), insisteix Francesc.

Temps per tornar

El Bisbe de Roma analitza una altra faceta: "El Jubileu és un moment per tornar enrere i penedir-se". Això perquè precisament hem trencat llaços, amb el creador, amb els germans i amb la creació, perquè "No es pot viure en harmonia amb la creació sense estar en pau amb el Creador, font i origen de totes les coses".

El Pontífex afegeix: "El Jubileu ens convida a pensar de nou en els altres, especialment en els pobres i en els més vulnerables (...) és un moment per posar en llibertat els oprimits i a tots aquells que estan encadenats a les diverses formes d'esclavitud moderna, inclòs el tràfic de persones i el treball infantil".

"També hem de tornar a escoltar la terra" diu Francesc i prossegueix: "Avui la veu de la creació ens urgeix, alarmada, a tornar al lloc correcte en l'ordre natural, a recordar que som part, no amos, de la xarxa interconnectada de la vida. La desintegració de la biodiversitat, el vertiginós increment dels desastres climàtics, l'impacte desigual de la pandèmia en curs sobre els més pobres i fràgils són senyals d'alarma davant la cobdícia desenfrenada del consum".

El Papa llança als fidels la crida a escoltar els batecs del cor de tota la creació i diu: "Despertem el sentit estètic i contemplatiu que Déu va posar en nosaltres (Exhort. Ap. Estimada Amazònia, 56).

"La capacitat de meravellar i contemplar és una cosa que podem aprendre especialment dels germans i germanes indígenes, que viuen en harmonia amb la terra i les seves múltiples formes de vida".

Temps per descansar

Francesc crida l'atenció sobre cap a on ens empeny l'estil de vida que practiquem: "Empeny al planeta i als que l'habitem més enllà dels seus límits (...) La contínua demanda de creixement i l'incessant cicle de producció i consum estan esgotant el medi ambient. Els boscos s'esvaeixen, el sòl s'erosiona, els camps desapareixen, els deserts avancen, els mars es tornen àcids i les tempestes s'intensifiquen: la creació gemega!".

Davant d'aquesta realitat, el Papa insisteix a plantejar un altre element a què ens convida el jubileu: "Avui necessitem trobar estils de vida equitatius i sostenibles, que restitueixin a la Terra el descans que es mereix, mitjans de subsistència suficients per a tothom, sense destruir els ecosistemes que ens mantenen".

El papa Francesc veu que la pandèmia a més de portar-nos el patiment i dolor, també "ens ha portat d'alguna manera a redescobrir estils de vida més senzills i sostenibles", per això insisteix: "Es va poder comprovar com la Terra és capaç de recuperar-se si la deixem descansar: l'aire s'ha tornat més net, les aigües més transparents, les espècies animals han tornat a molts llocs d'on havien desaparegut. La pandèmia ens ha portat a una cruïlla. Necessitem aprofitar aquest moment decisiu per acabar amb activitats i propòsits superflus i destructius, i per conrear valors, vincles i projectes generatius (...) Cal eliminar de les nostres economies dels aspectes no essencials i nocius i crear formes fructíferes de comerç, producció i transport de mercaderies".

Temps per reparar

"El Jubileu és un moment per reparar l'harmonia original de la creació i sanar les relacions humanes perjudicades" afirma Francesc, per això aquest temps "Ens convida a restablir relacions socials equitatives, restituint la llibertat i la propietat a cada un i perdonant els deutes dels altres".

El Papa insisteix en la importància d'aquest aspecte i afirma: "És el moment de la justícia restaurativa. En aquest sentit, renovo la meva crida per cancel·lar el deute dels països més fràgils davant els greus impactes de la crisi sanitària, social i econòmica que afronten després de la Covid-19".

"És el moment de la justícia restaurativa. En aquest sentit, renovo la meva crida per cancel·lar el deute dels països més fràgils".

Per al Papa, la reparació no s'esgota en la realitat econòmica, ja que aquesta està unida a la salut de la planeta: "És igualment necessari reparar la terra. Restaurar l'equilibri climàtic és summament important, ja que estem enmig d'una emergència. Se'ns acaba el temps, com ens ho recorden els nostres infants i joves (...) En aquest moment crític cal promoure la solidaritat intrageneracional i intergeneracional "així com fer accions que ens permetin restaurar la biodiversitat. "Cal donar suport a l'anomenat de les Nacions Unides per a salvaguardar el 30% de la Terra com a hàbitat protegit per 2030", així com enfortir les legislacions nacionals i internacionals que protegeixin les persones i els recursos dels que els amenacen, subratlla el Pontífex.

Temps per alegrar-se

El jubileu, en la tradició bíblica, afirma Francesc és inaugurat per un so de trompeta que ressona en tota la terra i afegeix: "Sabem que el crit de la Terra i dels pobres s'ha tornat encara més fort en els últims anys". Però l'altra faceta d'aquesta realitat és que som testimonis de nens, joves, homes i dones, comunitats, organitzacions que s'estan unint "per reconstruir la nostra casa comuna i defensar els més vulnerables".

El Papa finalitza el missatge amb alegria i convidant a l'alegria: "Ens alegrem a més que les comunitats de creients s'estiguin unint per crear un món més just, pacífic i sostenible. És motiu d'especial alegria que el Temps de la Creació s'estigui convertint en una iniciativa veritablement ecumènica. Seguim creixent en la consciència que tots vivim en una casa comuna com a membres de la mateixa família! "
"Alegrem-nos perquè, en el seu amor, el Creador dóna suport els nostres humils esforços per la Terra. Aquesta és també la casa de Déu, on la seva Paraula «s'ha fet home i ha habitat entre nosaltres» (Jn 1,14), el lloc on l'efusió de l'Esperit Sant es renova constantment."


Imatge i traducció de: https://www.flama.info/

Accedeix al text sencer en català a: http://www.justiciaipau.org/ecoparroquies/temps-de-la-creacio/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Insistent i clar missatge del Papa Francesc per al Temps de la Creació 2022

Diumenge 29, 7. Insistir en el compromís comunitari i la participació activa en la cura de la creació - Objectius LS /Setmana LS